Spaarlampen, tl-buizen en LED-lampen moeten apart worden in geleverd voor recycling. Dit is een wettelijke verplichting, die niet alleen geldt voor professionele armaturen zoals kantoorverlichting, maar ook voor consumentenarmaturen. We zetten de belangrijkste informatie over recycling van armaturen en lampen voor je op een rijtje.
Waarom inleveren?
Het grootste deel van een lamp (bijna 90%) kan worden hergebruikt. Van een armatuur is dat ongeveer 80%. Dit maakt dat verlichting prima gerecycled kan worden. Daarnaast kunnen (oudere) lampen stoffen bevatten die beter niet in het milieu terecht kunnen komen.
Wat inleveren?
Je was al verplicht om de ‘lichtbakken’ die je tegenkwam bij renovatie van kantoren in te leveren. Maar sinds augustus 2018 moet je ook zogenoemde consumentenarmaturen inleveren. Denk hierbij aan spots in de keuken, tuinlantaarns, maar ook bureaulampen en andere losse armaturen van consumenten.
Waar inleveren?
Heb je maar kleine hoeveelheden? Lever ze bijvoorbeeld in bij een groothandel of doe-het-zelf-zaak. Daar staan vaak inleverbakken voor oude lampen en armaturen. Op de site van Wecycle vind je inleverpunten bij jou in de buurt.
Grotere projecten? Wecycle heeft verschillende soorten opslagboxen ontwikkeld om verlichting veilig in op te slaan en te vervoeren. Wecycle haalt ze ook weer gratis op als ze vol zijn. Voor echte grote projecten kun je samen met Wecycle een oplossing zoeken.
Je kunt ook je producten meegeven aan of inleveren bij een WEEELABEX-gecertificeerde verwerker.
Samenvattend
Kom je tijdens je renovatiewerkzaamheden armaturen en oude lampen tegen? Gooi ze dan niet zomaar in de container maar zorg dat je ze wegbrengt voor recycling!
Meer informatie kun je vinden bij:
www.wecycle.nl
www.nvmp.nl
Ik vind dit artikel: