NieuwsOver Bouwmaat

Uitreiking Vakwerk Awards 2020

Deel dit artikel:

Op vrijdag 4 september 2020 werden via een livestream vanaf de parkeerplaats van Bouwmaat Almere op een coronaproof wijze uitgereikt door presentator Dennis Weening. 

Meer over de uitreiking en de winnaars  vind je in het artikel  “Hoogwerker onthult winnaar Vakwerk Awards 2020″  

In dit artikel willen we nog even alle genomineerden aan je voorstellen.

Bekijk de genomineerden in de categorie: 

Aan- & Verbouw

Onder de categorie ‘Aan- & Verbouw’ vallen projecten waarbij er sprake is van een nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen en plaatsen van dakkapellen, serres en keukens maar ook aan badkamers die in een nieuwe ruimte gebouwd zijn

Totale make-over in Harderwijk 

Project: Villa 
Zzp’er: Timmerbedrijf Zeevat – Gerrit Zeevat 

“We hebben deze woning in Harderwijk volledig gerenoveerd, ofwel klaargemaakt voor deze tijd. De woning is verduurzaamd”, zo vertelt Gerrit Zeevat, directeur van Timmerbedrijf Zeevat uit Elspeet.  

Dat klinkt eenvoudiger dan het was, legt Gerrit uit: “Er is heel  veel afgebroken, daarna is het volgens een volledig nieuw concept weer opgebouwd. Zoals het nu is, daaraan kun je zien dat je van een jaren ’70 woning iets heel moderns kan maken. Zo zitten er compleet nieuwe verwarmings- en elektra-installaties in de woning. Teveel om op te noemen eigenlijk, zoveel is hier gebeurd.” 

Een typisch, zelfs iconisch element uit die periode was de zitkuil. Die is nu door Zeevat weer gelijkvloers gemaakt, zoals de gehele begane grond. En dat was nog lang niet alles, aldus Gerrit: “We hebben de keus gemaakt om de hele achterkant eraf te slopen. Bijna 75 procent van de woning is eraf gesloopt.  

We hebben opnieuw naar achteren uitgebouwd, het bestaande dak is opnieuw geisoleerd. Dit nieuwe dak is naar de Rc-waarde 6 toe gemaakt.  

Het voorgedeelte is blijven staan. Dat hebben we verduurzaamd. Zo hebben we nieuw hout op de gevel gemonteerd. Dat geeft een heel andere uitstraling, net als de muren die wit gestucadoord zijn. De boeidelen zijn ook vernieuwd, om weer strakke lijnen te krijgen. Deze elementen zijn antraciet geschilderd.  

Deze enorme klus was binnen een half jaar geklaard. “Met een geweldig team”, voegt Gerrit daar meteen aan toe. “Alleen had ik dit niet gekund.” 

Dakopbouw voor gevorderden 

Project: Dakopbouw
Zzp’er: Patrick van Wel  

Wat is een kilkeper? De bouwkundige definitie is: de inspringende hoek tussen twee hellende dakvlakken. Dat klinkt lastig. In werkelijkheid is het ook geen alledaagse constructie om te maken, ook niet voor alleskunner Patrick van Wel. Maar toch maakte hij met balken van 7,5 meter twee kilkepers, bij de dakopbouw in Molenschot (bij Gilze-Rijen). Daardoor kan een jong gezin nu toch lekker ruim wonen in een ooit tamelijk kleine woning uit de jaren ’60.  

Op de begane grond was dit huis al uitgebouwd naar achteren, door de vorige bewoners. Boven ontbrak het echter nog aan ruimte voor de kinderen en een thuis-werkplek. Het fundament van de uitbouw was gelukkig al wel geschikt voor die verdieping er bovenop. Om te voorkomen dat het een ratjetoe van bouwstijlen zou worden, maakte Patrick er één geheel van. Dat deed hij met de houten gevelbekleding, maar ook op de bovenste helft, door een schuin pannendak naar achteren te maken.  

Met die schuine daken blijft het huis qua karakter helemaal passen in de landelijke omgeving. Dat betekende dus: het construeren van kilkepers, ofwel dubbel verstek zagen en heel nauwkeurig werken. “Fouten kun je je niet veroorloven” zo blikt Patrick tevreden terug.  

Hij werkt al 20 jaar als zelfstandige bouwer en dit werk is zijn lust en zijn leven. Behalve het dak maakte hij hier in Molenschot ook de goten, de houtskeletbouw zij- en achtergevels én de gevelbekleding, uitgevoerd met Red Cedar.  

Ook het binnenwerk is van zijn hand: elektra, verwarming, het metselwerk van de binnenwanden, isolatie en overig installatiewerk – Patrick doet het allemaal, terwijl de bovengemiddeld handige bewoners zelf de badkamer en de vloer aanpakten. Met een grote lading isolatiemateriaal en zonnepanelen presteert het huis ook nog eens een stuk duurzamer. “De vaststelling van het label moet nog gebeuren, maar we zijn hier van energielabel G misschien wel in één klap naar label A gegaan!”  

Duurzaam Bouwen

Onder de categorie ‘duurzaam bouwen’ vallen projecten waarbij je bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen hebt genomen zoals isoleren of waarbij je gebruik hebt gemaakt van duurzame materialen.

“Betere prestaties dan nieuwbouw”

Project: Woning 
Zzp’er: VDZ Projecten – Walther Dingemans 

Zonnepanelen voor én achter, sedum op het dak, leem en hout als bouwmaterialen, plus  onderdelen als HR+++ glas, en (natuurlijk) een warmtepomp. De energieneutrale optelsom hiervan werd bekroond met een rapport dat nieuwbouw de loef af steekt. Zijn dit de ingrediënten van zo’n super-ecologisch Earthship? Nee, schijn bedriegt. Het pand in kwestie is een gewone 2-onder-1 kapwoning uit de jaren 60 , in een rustige Tilburgse straat.  

Het huis werd onderhanden genomen door Walther Dingemans en zijn twee meewerkende zoons. Zij werken zoveel mogelijk met ecologische producten. Bij dit project kregen ze veel mogelijkheden daarvoor. De nieuwe eigenaars van deze woning wilden namelijk graag hun huis aanpassen en tegelijk ook energieneutraal laten maken.  

Dat doel kwam onder handbereik door forse gemeentelijke subsidies voor duurzame verbouwingen.  

Duurzaam en licht 

Walther laat zien wat er allemaal bij kwam kijken bij de totale verduurzaming van deze oudere woning: “Voorzetwanden, gevelverbetering, vloerverwarming, dakisolatie, een enorme ruit met triple glas, 27 zonnepanelen en tuindeuren met dubbele tochtwering. En een lichtstraat”. Want het mocht natuurlijk geen donkere boel worden in de nu diepere woonkamer. “De afwerking hebben we gedaan met leem, zelfs in die bijzondere ronde plinten tussen muur en plafond. De perfecte diameter daarvoor vonden we een klein bierflesje”, zo merkt Walther grijnzend op, terwijl hij nog eens tevreden door het huis loopt.  

Rollen omgedraaid 

Uitdagingen waren er genoeg: de dakkapellen moesten verbeterd worden, een betonnen plantenbak fungeerde als grote koudebrug in de voorgevel en de vloer moest dieper uitgegraven worden voor meer isolatiemateriaal. Onder Walthers regie hebben de opdrachtgevers dit graafwerk zelf op zich genomen. “De rollen lijken dan omgedraaid, maar het scheelt in de kosten waardoor er andere wensen toch ingevuld kunnen worden.”  

Strenge vereiste bij alle subsidie van de gemeente Tilburg was een eindcontrole op de prestatieverklaring. Dus toen Walther klaar was, volgde een grondige keuring. Het resultaat mocht er zijn. “Het testbureau constateerde betere prestaties dan menig nieuwbouwhuis. Dus we slaagden met vlag en wimpel.” 

Oplopende moeilijkheidsgraden op het sedumdak 

Project: Dak 
Zzp’er: Wouts Dakwerk – Jeroen Wouts 

Bijzónder, dat is het woord dat past op elk aspect van dit huis. Ten eerste is de locatie heel speciaal: op de rand van de Brabantse Wal in Hoogerheide. Op een heldere dag heb je uitzicht over ongeveer heel Zeeland. Dan de heel bijzondere ecologische woning op die plek, met  ook nog eens een centrale toren aan de voorkant – en daar achter een nog opvallender dak. En daar gaat het om, bij deze nominatie.  

Vanaf de achterkant op grondniveau loopt dit hoefijzervormige EPDM-dak met mos/sedum-begroeiing schuin op naar ongeveer 6 meter hoogte, bij de toren aan de voorzijde. Jeroen Wouts is de dakdekker die verantwoordelijk is voor dit dak, dat bestaat uit “eiken balken, dampremmer, underlayment, hoogwaardige dampdichte isolatie, EPDM-dakbedekking, worteldoek, korven en de plantjes”, zo somt Jeroen het hele pakket op.  

De voordelen van EPDM met mos/sedum beperken zich niet tot een ecologisch uiterlijk; ze hebben samen een enorm vermogen om warmte en kou te weren. Ofwel: “De Rd-waarde, is boven de 8”, vertelt Jeroen, die thuis ook zo’n combinatie aanbracht. “Ook werkt dit pakket geluidswerend, zodat je minder geluidsoverlast hebt”. 

Bijzondere aandacht moest Jeroen ook schenken aan de aansluiting met de toren. Het schuin aflopende glazen dak daarvan watert af op het EPDM/sedum-dak, achter een Corten-staal boeideel.  

En dan het water! “Hoe gaan we die afwatering doen?” was de vraag die Jeroen bij de bouw meteen stelde. Over dat soort zaken was vooraf niet nagedacht, want er werd gewerkt met tekeningen van een constructief onderlegde kunstenaar. “Na een regenbui tijdens de bouw heb ik een plan gemaakt voor de afdichting. Het hemelwater verdwijnt nu ondergronds, aan de uiteinden van het dak.” Daarmee verdween Jeroens vernuftige oplossing letterlijk uit het zicht, onder het oppervlak van het dak.  

“Qua bijzonderheid ontbreekt er nog één ding”, lacht Jeroen. “We hopen op een echte winter met sneeuw, zodat de eigenaar van zijn eigen huis zó naar beneden kan skiën.” 

“Ecologisch bouwen, met elkaar” 

Project: Studio Groet
Zzp’erXavi Natural Building – Luis Javier Rodriguez Comesana 

Pal naast de duinen van het Noordzeestrand, iets verscholen in een diepe achtertuin, ligt een weldegelijk opvallend ecologisch gebouw. Luis Javier Rodriguez Comesana – kortweg Xavi – bouwde het met natuurlijke producten als stro, hout en leem. “Gezonde bouwmaterialen, verwerkt met bouwtechnieken die het milieu zoveel mogelijk ontlasten. Duurzamer kan niet.” 

Het gebouwtje – dat dienst doet als meditatiestudio – rust op een betonnen fundering, voorzien van een cementvloer afgetopt met kalk. Alleen de met leem afgewerkte wanden/plafonds verraden dat er stro is gebruik als isolatie. Z
o hier en daar piept er een strootje uit. “De wanden en plafonds hebben een houten constructie met strobalen ertussen. Op de buitengevel zijn daarop verschillende leemlagen aangebracht. De gevel binnenin de meditatieruimte is ook van leem; de gevel van de aangrenzende ruimte met badkamer is van klei. Een eeuwenoude manier van bouwen.” Het enige van ‘nu’ is de wandverwarming. 

Xavi kreeg volledig de vrije hand, maar werkte niet alleen. Hij verzamelde in de loop van de jaren een team van specialisten om zich heen. En bijzonder: de hele familie van de opdrachtgever hielp mee, inclusief de kinderen. Met de blote handen smeerden zij de eerste lagen leem tegen de gevel. “Samen bouwen, schept een mooie band. Er ontstaan zelfs vriendschappen door.” De laatste laagjes deed hij zelf, met de troffel. “Dat is het moment waarop je de vormen moet maken.” 

Het lastigste element wat dat betreft, was de koepel. Het lemen plafond van de meditatieruimte mondt als een soort van flessenhals uit in het groendak van sedum. “De studio heeft een organische vorm; niets is recht. De gevels zijn rond, de kozijnen lopen bol en er is een ovaal raam.” Houten deuren, een enkele nis, lampen met gekleurde steentjes en het gebruik van halve boomstammen maken het geheel tot een waar duurzaam kunststukje. 

Interieurbouw

Onder de categorie ‘interieurbouw’ vallen projecten waarbij je zelf iets hebt gemaakt voor het interieur van een klant. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het maken van meubels, deuren, vloeren, openhaarden en ga zo maar door.

Flinterdun zwart/wit over de hele lengte van de bar 

Project: Bar/receptie 
Zzp’er: De Pooter Afbouw – Thomas de Pooter 

Afbouwer Thomas de Pooter is met zijn 29 jaar de jongste genomineerde. Vanuit Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) doet hij zijn werk en we vinden zijn inzending dan ook in het nabije Sluiskil, als deel van het interieur van hotel-café-restaurant Dallinga. Hij betegelde in dit restaurant de karakteristieke bar met lange zwart-witte marmerimitatie-tegelstroken.  

De eigenaar had op vakantie zo’n soort bar in Spanje gezien en was enthousiast over zo’n beeldbepalend element. Met de tekening van een interieurontwerpster ging Thomas aan de slag, terwijl het frame van de bar al gebouwd werd door de eigenaar. Meteen was duidelijk dat dit “heel anders dan een badkamer” werd. Spannend was het, om meerdere redenen. Thomas moest het werk voor elkaar krijgen tijdens een korte winterstop van het etablissement, maar tegelijk moest alles meteen kloppen: de grote, heel breekbare tegels (dikte: 6 millimeter) die Thomas selecteerde als basismateriaal moesten bij een natuursteenzagerij in België loepzuiver in stroken en verstek gezaagd worden – én héél voorzichtig weer naar Sluiskil getransporteerd worden. Ondertussen had Thomas de ondergrond gemaakt van Wedi-platen. Hij bracht de opvallende tegelstroken aan op de verticale vlakken, met geen millimeter ruimte voor afwijkingen. Bij het horizontale vlak van de bar was er een andere uitdaging. De grote tegelplaat was hier één geheel. Maar in dit oppervlak moest Thomas een rechthoek uitslijpen voor de spoelbak. Daardoor ontstond een zeer kwetsbaar deel: de smalle stroken voor en achter de spoelbak mochten absoluut niet doorbuigen, want dan zouden ze breken. Daarom ondersteunde Thomas deze vlakken over de hele lengte, net als de rest van het bar-oppervlak.  

Naast de bijzondere bar betegelde hij ook de receptiebalie, met de XL-tegels waarvan hij voor de bar stroken had gezaagd. Maar de bar was niet voor niets een inzending waardig. Thomas: “Er zitten heel veel details in. Als tegelzetter is dit precisiewerk heerlijk om te doen.” 

40 kilometer organische jaarringen  

Project: Vloer 
Zzp’er: Dutch Wood Artist – Jakko Woudenberg 

“Hier aan het begin kon ik goed kijken of het wel naar mijn zin was. Ik heb het wel zes keer verlegd” legt Jakko Woudenberg uit. We staan bovenop zijn werk: de enorme cirkelvormige vloer van de hal van groenvoorziener Krinkels in Breda. Deze vloer moest meelopen met de ronding van het gebouw én een natuurlijke, passende uitstraling krijgen. 

Jakko kreeg de vrije hand en creëerde van duizenden kaarsrechte latjes een serie van 75 organisch gevormde jaarringen. Dat is spannend in alle opzichten en uniek in Nederland, zelfs uniek in de wereld. Niet voor niets noemt deze bijzondere parketteur zich de ‘Dutch Wood Artist’.  

Jakko werd gevraagd door architect Paul de Ruiter, die het bijzondere pand ontwierp. Vorig jaar betrok Krinkels het gebouw, waar een flinke boom het middelpunt vormt van het atrium. Voor de boom geplaatst werd, heeft Jakko eerst een lengte van 40 kilometer aan latjes (licht eiken en donker teak) verwerkt in de vloer van de begane grond, doorlopend op de trap en ook doorlopend op de rondgang van de eerste verdieping.  

Hij mocht ermee aan de slag nadat hij een serie kritische vragen van de directie had beantwoord, over kromttrekken, vochtgehalte en dergelijke. De proef op de som kwam daarna: in de heetste weken van zomer 2019 legden Jakko en zijn team de vloer, in twee keer zes weken (eerst begane grond, daarna trap en bovenverdieping. “De vloer heeft geen krimp gegeven”, stelt Jakko nu tevreden vast, maar voor hem was dat vorig jaar al een zekerheid. 

Het gaat hier om een unieke productie, die Jakko nauwkeurig voorbereide. “In mijn woonplaats Schagen heb ik tijdelijk een hal gehuurd om de oppervlaktes van de trap helemaal uit te kunnen leggen op de vloer. Elke trede heeft z’n eigen afmetingen, van elk oppervlak had ik een mal, waarop ik alles heb voorbereid. En toen van Schagen naar Breda ermee. Gelukkig heb ik ze niet door elkaar gehaald” lacht Jakko.  

Stoere keuken tegen grillige muur

Project: Blauwstalen keuken 
Zzp’erHemelsby – Peter Fecken 

De bouwtak van ontwerpbureau Hemelsby verbouwde een compleet monumentaal pand gelegen in hartje Amsterdam, aan de grachtengordel. De keuken springt daarbij het meest in het oog: ambachtelijk en onconventioneel, uitgevoerd in blauwstaal. “Uniek in zijn soort”, weet ontwerper Peter Fecken. 

Het moest een stoere keuken worden. Eentje die goed past bij de originele bakstenen muur van het grachtenpand. En dat was meteen ook de grootste uitdaging. “Je hebt te maken met een verre van perfect pand: muren zijn schuin en ruw. Heel grillig. Toch moest de keuken daar goed op aansluiten.” 

Acht kastjes telt de keuken, met daarin allerhande opbergruimte en plek voor een vaatwasser. De deurtjes van Querkus plaatmateriaal zijn kleiner gemaakt om er vervolgens een blauwstalen hoes omheen te ‘vouwen’. Het aanrechtblad is van zes lagen gesmeerd beton. “Door beton te gebruiken, konden we zo strak mogelijk naar de muur komen.” De opstaande plint op het blad is dan wel weer van het warm gewalste blauwstaal, dat in het werk werd gelast. Door de indirecte verlichting erachter krijgt het geheel een strakke uitstraling. 

Bovenkastjes zijn er niet. Dat wordt goedgemaakt met een losse buffetkast in dezelfde blauwstalen stijl. Een afzuigkap lijkt ook te missen, maar schijn bedriegt. Er hangt wel degelijk een Wave kap boven het fornuis, bekleed met leer zodat hij op een lamp lijkt. De muur is behandeld tegen eventueel gespetter tijdens het koken. 

De keuken zelf, het lichtplan, de kleurstelling, het behang, de muur, de afzuigkamp en de pvc-vloer; het komt allemaal van de hand van Hemelsby. “Dat is het mooiste van dit vak: iets bedenken en dat dan ook écht maken. Met deze keuken als resultaat.” 

Renovatie & Onderhoud

Onder de categorie ‘renovatie & onderhoud’ vallen projecten die zijn uitgevoerd om de bestaande bouw te verbeteren of op te knappen. Hierbij kan je onder andere denken aan schilderwerk, stucwerk of traprenovaties.

Grootse restauratie in Amsterdam: van mega-tegels tot minuscule lampjes  

Project: Woonhuis 
Zzp’er: Pan Onderhoudsbedrijf – John Schilder 

Het moet een triest gezicht zijn geweest; deze 130 jaar oude woning stond langzaam maar zeker te verloederen, in de chique componistenbuurt van Amsterdam. Toen allround onderhoudsbouwer John Schilder hier aan de slag mocht van de nieuwe eigenaar, schrok hij dan ook van de staat van het pand.  

Vooral de achterzijde “die stond zo ongeveer op instorten. Het was bar en boos. Meteen hebben we de monumentendienst erbij geroepen en gelukkig waren zij het ermee eens dat dit deel snel vervangen moest worden.” 

Maar restauratie ging hier verder dan ‘de woning in oude staat herstellen’. De trap werd verplaatst, zodat er onder andere een grotere keuken gemaakt kon worden. Met veel glas kwam er een massa daglicht in de woning, ook werd het dak zó uitgebouwd dat er mooie slaap- en werkruimtes gecreëerd konden worden. Ook werd er vloerverwarming aangebracht. Waar mogelijk bewaarde John het oude wel, zoals bij de trap. De oude trapspijlen renoveerde hij, zodat die weer een opvallende, centrale plek in huis kregen.  

Hoe allround hij ook is, van huis uit is John tegelzetter – net als zijn halve familie. Dat zie je vooral terug in de beide badkamers, waar hij tegels van maar liefst 3 meter hoog aanbracht, met verlichting in één van die wanden. Dus niet er op, maar er in. Dit soort bijzondere details zijn te vinden op meer plekken in huis, zoals de lampjes van 1 centimeter dik, vernuftig weggewerkt bij de trap. Of de led-verlichting in de inloopkast op de eerste verdieping.  

John kreeg de vrije hand om slimme oplossingen te bedenken én vakkundig uit te voeren. Die zijn soms verborgen, zoals het superlichte magnesiet in de ondervloer, maar ook zijn ze te zien, bijvoorbeeld aan het terras van geperste bamboe, net als aan ‘het kleinste toiletje van Amsterdam’, dat John met gepaste trots laat zien op de bovenste verdieping. Het potje paste nog net boven de trap. 

“Alles moet perfect passen” 

ProjectZinken dak 
Zzp’er: VMN onderhoud – Miquel Rombout 

Het Prinsevinkenpark is eigenlijk geen park, maar een statige straat in Den Haag, dichtbij het Vredespaleis en aan de rand van de Scheveningse Bosjes. Op die prachtige locatie staat de tijdelijke werkplek van zinkmeester Miquel Rombout, met zijn zoon én leerling Nick: zij vernieuwden afgelopen zomer het volledige zinken dak van een historische stadsvilla in neo-renaissancestijl, uit 1888.  

“Het gaat hier om vakwerk dat je niet vaak meer ziet, want daken van dit materiaal worden steeds zeldzamer”, meldt Miquel. Hij leidt niet voor niets leidt zijn zoon op in het maken van zinken daken, want het gaat hem aan het hart dat het vak langzaam maar zeker uitsterft.  

Altijd uniek 

“Werken met zink: ik doe niets liever”, vertelt Miquel. “Ja, andere klussen kan ik ook aan, zoals installatiewerk en tegelzetten. En natuurlijk doe ik ook het reguliere nieuwbouw- en renovatiewerk op platte en hellende daken. Maar er gaat niets boven het werken met zink. Je maakt altijd iets unieks, je doet het ter plekke, daar op het dak. Ruimtelijk inzicht is vereiste nummer één, je uitslagen moeten kloppen want alles moet perfect passen. Met schroeven of spijkers kan het geen kant op en dan krijg je scheuren. Daarom klikken we het vast, zodat het bij warmte kan uitzetten en bij koude kan krimpen. Zo is het 40, 50 jaar bestand tegen stormen en regenbui na regenbui.” 

Verdwenen daken 

“Zo’n roefconstructie of roevendak als dit komt weinig voor; eens in de 10, 12 jaar maak je zo’n renovatie mee. In de crisistijd zag je nog wel eens dat bij renovatie het zink verdween en er een ‘gewoon’ dak van gemaakt werd, met bitumen of pannen. Dat hier de investering wel is gedaan in een zinken dak, vind ik dus heel mooi. Je ziet het gelukkig ook nog op andere panden in de straat. Het past perfect bij dit type historische huizen.” 

Sfeerloze badkamer wordt stijlvolle relax-plek  

Project: Badkamer 
Zzp’erSiKlus V.O.F. – Simone Bouhuijs 

Qua kleur ging het van wit/grijs naar een opvallende combinatie van zeegroen en antraciet. Constructief moest er ook veel gebeuren. “Het leek wel goed in elkaar te zitten, maar toen we onder de vloer kwamen, zagen we dat alles eruit moest”, vertelt Simone Bouwhuijs. Ze kijkt tevreden terug op de aanpak van een badkamer in een historische woning in Soest.  

Het omtoveren van deze sfeerloze ruimte ging een paar stappen verder dan ‘even’ het tegelwerk en de kranen vernieuwen: de wanden werden gesloopt tot op de balken, de vloer ging er uit, de vloerbalken werden grondig geïnspecteerd. Simone klaarde de klus met haar partner Ron Folkertsma. Gelukkig troffen ze een dikke, harde houten vloer aan van minstens 100 jaar oud. Dat was een mooi fundament om opnieuw op te bouwen. “We hebben lichte materialen gebruikt, zodat we licht kunnen bouwen – maar wel stevig.” 

Speciaal punt van aandacht was de scherpe hoek, waarin de rechterkant van deze ruimte eindigt. Simone loste het op door er een schapje met bovenlicht te maken, waardoor het een natuurlijker eindpunt vormt. Niet alleen op de wanden trekken de bijzondere tegels de aandacht; de vloer mag er ook zijn. “Maar als je zo’n mooi patroon hebt, dan vind ik het zonde om er een metalen goot in te leggen. We hebben met een tegelgoot zoveel mogelijk het patroon meegenomen.” 

Waar de argeloze klant een standaard-element verwacht, komen Simone en Ron met slimme oplossingen. De radiator is niet wit, maar antraciet zoals de tegels er achter. Ook ontbreekt er bij het toilet een closetrol-houder, want dit duo construeerde in de holle wand een nis, waarin toiletrollen slim onzichtbaar en droog opgeborgen worden.  

Daarmee zijn de vernuftige oplossingen niet op. Zo is er ook een verhoogde voetsteun in het douchedeel, handig bij  het scheren van vrouwenbenen. “Daar denken wij mannen dus niet aan”, lacht partner Ron.  

Deel dit artikel: