Finalisten Vakwerk Awards categorie Tegelen
Bouwmaat organiseert samen met haar partners de Vakwerk Awards om vakmannen in het zonnetje te zetten. Dagelijks werken duizenden vakmannen aan geweldige projecten, veelal echt vakwerk. Met de Vakwerk Awards willen wij de waardering voor het ambacht onder de aandacht brengen. Voor 6 categorieën zijn meer dan 300 projecten aangemeld en op 25 mei worden de winnaars in de Jaarbeurs onderscheiden. Per categorie zijn drie finalisten gekozen door een aanbevelingscommissie. De komende week stellen we de genomineerden én de winnaars aan je voor. Hieronder het verhaal van de finalisten in de categorie Tegelen én de bekendmaking van de winnaar die op 25 mei tijdens het Bouwmaat XXL event in het zonnetje wordt gezet.
Even de tegelzetter bellen – Carlo Kablau, Klusbedrijf Kablau
Een Apeldoornse zakenvrouw en haar man wilden de badkamer een volledige make-over geven. Het verdere interieur van hun woning in de chique Parkenbuurt was al helemaal spic en span. De badkamer mocht daarbij niet achterblijven. Net als bij de andere vertrekken in deze woning uit 1911 had de bewoonster een duidelijke voorkeur voor zwarte, witte en grijze tinten met zo min mogelijk tierelantijnen. Het ontwerp van de nieuwe badkamer verzorgde ze zelf via SaniNet. Vervolgens ging ze op zoek naar de beste gegadigde voor de ingrijpende verbouwing. Klusbedrijf Kablau kwam daarbij als winnaar uit de bus.
Carlo Kablau kan bogen op zestien jaar ervaring als zelfstandige klusser en heeft de wensen van de opdrachtgeefster zelfs weten te overtreffen. Ze was erg blij met de suggestie om het relatief hoge klepraam met een afstandsbediening te openen, want anders had ze elke keer met een trapje in de weer gemoeten. Het badkamerraam heeft daarbij HR++-isolatieglas gekregen.
Om de wanden uit te vlakken zijn wediplaten als ondergrond gebruikt. Op de houten vloer werden lewisplaten gelegd, waar vervolgens een cementdekvloer op kwam. Bij het tegelen kiest Carlo Kablau doelbewust voor het betere handwerk. Gezaagde tegels zijn daarbij zijn specialiteit en de klant was hiervan op de hoogte. Bij rond afgeschuinde tegels kun je onderlinge verschillen nog een beetje opvangen, maar bij gezaagde tegels moet alles strak geplaatst zijn. Elke keer is het de ultieme uitdaging alles zo glad mogelijk te zetten. Voor de tegellijm zweert Carlo Kablau bij het merk Schönox. Deze lijm is wat duurder, maar smeert erg goed. Ook de ES-siliconenkit van dit merk is duidelijk favoriet. Over het tegelzetten is de klant vol lof: ‘Het prachtige tegelwerk en voeg- en kitwerk zijn heel professioneel gedaan. Wij waren erg blij met het eindresultaat.’
Tegelwijsheid – Olaf Kivits, De Klusfiets
Klussers zijn vaak doeners, zo ook tegelzetter Olaf Kivits uit Tilburg. ‘Ik begin gewoon aan dingen en als er problemen zijn, los ik ze op.’ Dit kan soms tot verbluffende resultaten leiden die je van tevoren nooit had kunnen bedenken.
In het najaar van 2016 start Olaf Kivits met een klusopdracht in zijn woonplaats. De opdrachtgeefster wilde het ligbad laten vervangen door een douche en gelijk de gehele badkamer laten betegelen. Op alle wanden moesten Portugese tegels komen, maar na meedenken van de zetter werd besloten één wand dezelfde tegels te geven als de neutrale vloertegels. Dit zou de ruimte iets meer rust geven.
Na het plaatsen van een dwars tussenschot bestaande uit Ytong-blokken (7 cm dik gasbeton) om zo de aankomende douche van de wastafel te scheiden begint de tegelzetter op die wand met de keramische tegels. Al vrij snel merkt hij iets bijzonders. Wanneer je namelijk vanuit een bepaald perspectief naar het hoekpunt van het tussenschot en de muur kijkt, is het net alsof de tegel achter het tussenschot één geheel vormt. Dit gezichtsbedrog is zelfs aan beide kanten van de wand te zien. De mogelijkheid tot deze Escher-achtige vertekening ontstond toevallig en werd door de tegelzetter goed opgemerkt en aangegrepen.
Enkele jaren geleden richtte Olaf Kivits het klusbedrijf De Klusfiets op. Hij wil milieubewust en duurzaam te werk gaan. Met de fiets bestrijken zijn broer en hij ieder de helft van Tilburg. Bij deze tegelklus waren de voorstrijk, lijm, kit en kimband – alles van Omnicol – nog over van een eerdere opdracht. Voor het tegelwerk gebruikt hij nooit te veel lijm: verspilling is sowieso zonde en slecht voor het milieu. Volgens hem onderscheidt de ervaren tegelzetter zich van de beunhaas door steeds precies dezelfde hoeveelheid lijm aan te brengen. Alleen zo krijg je een wand met een ultiem vlak oppervlak zonder schaduwwerking. Olaf kan steeds goed inschatten hoeveel lijm hij moet aanbrengen. Ware vaklieden beheersen deze finesses. Het is alleen de vraag of de bedrijfsnaam De Klusfiets behouden blijft als Olaf de winnaar blijkt van die prachtige Ford Transit Custom …
En de winnaar is …
Victorie voor victoriaans tegelwerk – Vitalie Ceban, Vitalie Interbouw
Wanneer maar liefst twee andere bedrijven een opdracht afzeggen, moet het wel een erg lastige klus zijn! Vitalie Interbouw pakte de klushandschoen wél op en slaagde erin een pittig project vlak bij de Amsterdamse Prinsengracht tot een goed einde te brengen. De opdracht bestond uit diverse onderdelen. De moeilijkheid zat niet zozeer in de vloerverwarming of het hoger maken van de doorgang naar de keuken, maar vooral in de nieuwe vloerbetegeling. De voorkeur van de goedgeïnformeerde klant ging uit naar dubbelhard gebakken tegels van Winckelmans: deze zijn extra hard en dus duurzamer. Bovendien is de kleur echt helemaal gebeten in de tegel. Het vervelende is dat deze tegels in dikte en formaat nooit helemaal gelijk zijn. Ze zijn ook lang niet altijd perfect haaks op elkaar te leggen. Daar kwam nog bij dat de tegels diagonaal gelegd zouden worden, met rechte biezen en randen langs de zijkanten. Aanvankelijk was er nog sprake van een volledig recht patroon, maar dit ontwerp oogde minder dynamisch. Met wiskundige precisie moest het tegelzetten plaatsvinden. Om op voorhand te weten hoe alles met een bepaalde tegelverdeling en -grootte eruit zou komen te zien werden papieren in de vorm van tegels op de vloer gelegd.
Een bijkomende moeilijkheid was dat de oorspronkelijke dekvloer zeer poreus was. Om een goede basis te creëren werd de ondergrond eerst geïmpregneerd met Weber-flevopol (1:1) en uitgevlakt met PCI Pericret Uitvlakmortel. Vervolgens werd de betonfrees gehanteerd en volgde een nieuwe impregneerronde. Tot besluit werd met PCI Nivelliermasse geëgaliseerd om tot de gewenste werkhoogte te komen.
Alle voorbereidende werkzaamheden namen ongeveer de helft van de totale tijd in beslag. Geduldig en geconcentreerd legde Vitalie Ceban daarna de talloze kleine tegels: ongekend precisiewerk, maar de bewoners kunnen met deze prachtige duurzame tegelvloer gelukkig minstens 50-60 jaar vooruit.
Ben je geïnspireerd geraakt door dit victoriaanse tegelwerk? Op zijn blog geeft Vitalie diverse klustips, ook aan beginnende of gevorderde tegelzetters.
Stemmen
Vitalie is als categoriewinnaar één van de kanshebbers op de eindoverwinning van de Vakwerk Awards en daarmee op een Ford Transit Custom. Vind jij zijn project het allerbeste? Kijk en like dan zijn filmpje op Facebook.
Bekijk ook de genomineerden en winnaars in de andere categorieën:
Ik vind dit artikel: