Het is winter in Nederland. De thermometer geeft min temperaturen aan. Wanneer is er ook alweer sprake van vorstverlet? En waar moet je aan denken als je doorwerkt in de kou?
Vorstverlet
Een werknemer heeft recht op vorstverlet wanneer sneeuw, ijs of een gevoelstemperatuur van -6° werken gevaarlijk maakt. De gevoelstemperatuur is een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. De zon speelt geen rol bij de berekeningsmethode. Het KNMI meet twee keer per dag de gevoelstemperatuur; ’s morgens om 07.00 en om 10.00 uur. Als blijkt dat de gevoelstemperatuur om 10.00 uur alsnog boven de -6° ligt, moet men aan het werk.
Meer informatie over vorstverlet vind je op het arbo-portaal van de overheid. Hier staat ook informatie uit de cao Bouwnijverheid
De belangrijkste punten hieruit zijn:
- Bij een gevoelstemperatuur lager dan -6˚C mogen werknemers die onder die CAO werken het werk neerleggen. Let op: Het gaat om gevoelstemperatuur, het hoeft dus niet echt hard te vriezen.
- Als bij een tweede meting om 10.30 uur de gevoelstemperatuur nog steeds onder de -6˚C ligt, mag de werknemer naar huis. Tenzij de werkgever hem passend vervangend werk aanbiedt. Let op: De meting van het KNMI-station dat het dichtst bij het postcodegebied van de werkplek ligt, is maatgevend.
- Ook als de werkplek door sneeuw of ijzel onbegaanbaar is of als er geen beschermende kleding beschikbaar is, mag de werknemer het werk weigeren.
- Bij dergelijk (vorst)verlet wordt het loon van de werknemer gewoon doorbetaald door de werkgever.
Zzp’er en vorstverlet
Jammer genoeg gaat dit niet op voor je als zzp’er. De koude omstandigheden zijn hetzelfde, maar er is geen werkgever of overheid die je doorbetaalt tijdens vorstverlet. Wat nu?
- Probeer een aantal klussen achter de hand te houden voor koude dagen. Vraag je klant of je de opdracht vrij in mag plannen, zodat je de werkzaamheden oppakt wanneer het vriest. Indien nodig kun je de klant een korting geven voor zijn of haar flexibiliteit.
- Investeer in goede handschoenen, muts, werklaarzen en thermokleding. Thermokleding is geschikt om te gebruiken als eerste laag van een drielagen systeem. Bij het dragen van thermokleding wordt vocht snel van de eerste naar de tweede laag getransporteerd. Hierdoor blijft je lichaam warm en droog!
- Maak je administratie in orde, verzamel bonnen voor belastingteruggave of neem je werkplaats eens onder handen! Misschien is dit ook een goed moment om foto’s van afgeronde projecten op je website te plaatsen?
Ben je op zoek naar meer informatie, goede thermokleding of een heater? Neem een kijkje in de webshop voor details! Wees voorbereid op koude dagen!
Meer informatie over vorstverlet
Download de Vorstverlet app van CNV Vakmensen
Arbo Online: Voorbereid op de nieuwe regeling onwerkbaar weer (vorstverlet)
Ik vind dit artikel: