Sinds 1 januari 2015 biedt de overheid je de mogelijkheid om pensioen op te bouwen als zzp’er. Wat ging hier aan voor af en wat is er anders dan zelf sparen voor pensioen?
Uit een peiling van onderzoeksbureau GfK blijkt dat iets meer dan de helft van de zzp’ers iets heeft geregeld voor zijn pensioen. Iets minder dan de helft blijkbaar niet. Wanneer deze groep stopt met werken, krijgen zij te maken met een inkomensdaling. De overheid is bang dat deze groep een groot beroep zal doen op publieke voorzieningen als zorgtoeslag etc. Deze vooruitziende blik leidde tot een maatschappelijke discussie en politieke druk om hier iets aan te doen. Met die insteek maakten zelfstandigen-organisaties en het kabinet in 2014 afspraken. Sinds 1 januari 2015 kun je gebruik maken van de pensioenregeling. Voor die tijd was het niet aantrekkelijk om zelfstandig te sparen voor een pensioen. De overheid voerde enkele regels in die het aantrekkelijker moeten maken. Zo hoef je jouw pensioen niet meer op te eten als je in de bijstand terechtkomt. Ook is er een mogelijkheid om aanspraak te maken op je pensioen wanneer je arbeidsongeschikt bent, zonder dat je hier een boete voor betaalt aan de Belastingdienst.
Appels
Hoeveel ‘appeltjes voor de dorst’ heb je liggen voor later? Bij een financiële planning is het belangrijk niet alleen te kijken naar het opbouwen van een pensioenuitkering. Pensioen wil niet zeggen dat je alles opzij moet zetten. Het hebben van spaargeld en het aflossen van een huis horen daar ook bij. De hoogste tijd dus om eens naar jouw eigen plan te kijken.
Ik vind dit artikel: