Deel dit artikel:

Een goedgeplaatste deurkozijn is belangrijk voor het correct ophangen van een deur. Om tocht en andere ongemakken te voorkomen is het van belang het deurkozijn goed te plaatsen. In dit artikel leggen we je alles uit over deurkozijnen, van verschillende soorten tot manieren om ze te plaatsen.

Inhoud van dit artikel

Kozijnproducten 

Er zijn verschillende soorten kozijnproducten. Bedenk van te voren goed welk product je het beste toe kan passen in jouw situatie.

  • Kozijn- en raamhout profielen
  • Binnendeurkozijnen (Biko’s)
  • Deur-kozijn-combinaties (DKC’s)
  • Raam-Deur-Kozijn-Combinaties

Kozijn- en raamhout profielen

Losse kozijn- en raamhout profielen zijn eenvoudig kops te bewerken om maatwerk kozijnen en -ramen te maken. Stopnaalden en tongnaalden kun je toepassen voor dubbele deuren of ramen. Waterdorpels worden gebruikt aan de buitenzijde van buitendeuren om (regen)water weg te voeren van de onderkant van de deur.

 

Prefab binnendeurkozijnen (Biko’s) 

Montage binnendeurkozijnen bestaan uit twee stijlen, een (op breedte te herzagen) bovendorpel een stellat. In de basis wordt de wand om het kozijn heen gebouwd. Maar door de ondiepe muursponning kunnen ze ook toegepast worden voor renovatie in bestaande wanden. 

Renovatiekozijnen worden om de wand heen geschoven. De architraaf vangt oneffenheden in de wanddikte op.

Deur-kozijn-combinaties (DKC’s)

Met kant-en-klare deurkozijn-combinaties komt er een einde aan de montage van losse onderdelen op de bouwplaats. De deur is met drie paumellescharnieren al afgehangen in het kozijn en is eenvoudig te plaatsen. Infrezen en uithakken van scharnieren is niet meer nodig, dus de montage kost veel minder tijd. En er zijn niet alleen grote besparingen in tijd: door de fabrieksmatige productie is ook de kwaliteit gewaarborgd. Bouwmaat heeft altijd DKC’s op voorraad in de vestiging.

Raam-deur-kozijn combinaties (RDKC’s)

Een RDKC is een kozijn dat geleverd kan worden mét of zonder raam/ramen of buitendeuren. Vanuit het eenvoudige software-programma op locatie bij Bouwmaat bestel je eenvoudig het gewenste houten gevelelement, compleet met beglazing en verf. 

Ook draai- of kiepramen of iedere gewenste roedeverdeling behoren tot de opties. Geschikt voor renovatie, aanbouw, of kleinschalige nieuwbouw. Via Bouwmaat kun je makkelijk RDKC’s bestellen. Stel zelf je combinatie samen en ga met de offerte onder de arm naar jouw Bouwmaat vestiging waar je het kozijn direct kunt bestellen.

Stappenplan monteren van een binnendeurkozijn

Stap 1 Meten en op maat maken

Bepaal allereerst of je een stompe of een opdek deur wil toepassen en in welke hoogte. De maximale hoogte is 231,5 cm. Indien nodig de stijlen van het kozijn onderaan haaks afkorten. Altijd meten in de sponning. Standaard is bij de kozijnhoogte rekening gehouden met een vrije ruimte van 25 mm onder de deur voor de toepassing van een stofdorpel.

Stap 2 Afkorten en bevestigen

De bovendorpel moet je op de juiste lengte haaks af te korten. Hiervoor kun je de volgende lengtes gebruiken:

Deurbreedte Afkortlengte
  Stomp Opdek
63 cm 71,2 72,0
68 cm 76,2 77,0
73 cm 81,2 82,0
78 cm 86,2 87,0
83 cm 91,2 92,0
88 cm 96,2 97,0
93 cm 101,2 102,0

Breng op de verbindingsvlakken voldoende houtlijm aan, waarna je de bovendorpel met schroeven aan de stijlen bevestigt.

Stap 3 Stellat plaatsen

De stellat aan de onderzijde van het kozijn moet je aan de deurbreedte aanpassen, waarna je deze stellat eveneens haaks afzaagt.
Nadat het kozijn geplaatst is moet bovenzijde van de stellat gelijk liggen met de bovenkant van de afgewerkte vloer. Deze stellat kan later eventueel worden gebruikt voor de bevestiging van een houten stofdorpel.

Stap 4 Inmetselen of vastschroeven

Bij het inmetselen van kozijnen moet je per stijl 3 kozijnankers toepassen die in de voegen van het metselwerk moeten vallen. 

Let op dat het kozijn goed geplaatst is in de sponning en de draairichting die je voor het afhangen van de deur wil aanhouden. Het kozijn moet volkomen haaks en goed ‘te lood’ worden gesteld. Als je het kozijn inmetselt dan moet je de kalksponning goed volwerken met metselspecie. Voorkom het doorbuigen van de stijlen in het midden.  

Pas je het kozijn in droge wanden toe, dan moet je het kozijn goed vastschroeven in de wanden om het klapperen van het kozijn te voorkomen. Bij (af)schilderen eerst licht opschuren.

Montagemethodes voor een deur-kozijn-combinatie (DKC)

Voor het monteren van een DKC zijn er drie verschillende montagemethodes:

1 Meebouwen in een droge wand (stijl- en regelwerk of metalstud)

Plaats de DKC in de wand en schroef het kozijn vanuit de stijlen door in de muursponning. Bij plaatsing Metalstud wanden het kozijn vastschroeven vanuit het c-profiel.

2 Als inmetselkozijn plaatsen

Stel het kozijn op de vloer en metsel of lijm de blokkenwand in de sparing. Verbind het kozijn met de wand middels ankers in de muursponning.

3 Als na-stel kozijn plaatsen

Als bij verwijdering van een bestaand kozijn de maat van de sparing die overblijft circa 10mm smaller is dan de breedte van de DKC, plaats dan de DKC als nastelkozijn. Haal aan één kant van het kozijn het opstaande randje weg, schuif het kozijn in de sponning en zet het kozijn vast met schroeven en pluggen.

Deurkozijnen bij Bouwmaat

Bouwmaat heeft een groot assortiment Elephant deurkozijnen, van losse kozijnonderdelen tot complete kant-en-klare deurkozijn combinaties (DKC’s). De meeste kozijnen zijn wit gegrond en hebben een FSC® of FSC Mix 70% keurmerk. De kozijnen zijn verkrijgbaar in zowel links- als rechtsdraaiend.

Verschillende soorten deurkozijnen

Stomp of opdek

Het is belangrijk het juiste kozijn te combineren met de deur. Er zijn twee varianten deur die ieder een ander kozijn nodig hebben. Het meest voorkomend is de stompe deur. Deze deuren vallen volledig weg in het deurkozijn. Het is een voordelige keuze en de variant voor de buitendeur is minder inbraakgevoelig. 

Bij een opdekdeur valt de deur gedeeltelijk over het deurkozijn heen en is daarom altijd wat naar voren geplaatst. Een opdekdeur laat hierdoor minder tocht door. Opdekdeuren worden voornamelijk gebruikt bij stalen deurkozijnen en alleen maar binnenshuis, want een opdekdeur is inbraakgevoeliger dan een stompe deur.

Materialen van deurkozijnen

Deurkozijnen worden in verschillende materialen uitgevoerd. Ieder materiaal heeft zo haar eigen voor- en nadelen. 

Kunststof deurkozijn

Deze kozijnen zijn populair, want ze zijn goedkoop en gaan lang mee. Daarnaast werken ze isolerend en hebben ze weinig onderhoud nodig.

Houten deurkozijn

Houten deurkozijnen hebben een stijlvolle uitstraling en zijn mede hierdoor een graag geziene gast in veel woningen. De prijs varieert, afhankelijk van jet soort hout. Kozijnen van zachtere houtsoorten zoals grenen en vuren zijn goedkoper dan hardhouten kozijnen. Maar hardhout heeft wel een langere levensduur en is minder kwetsbaar. 

Aluminium deurkozijn

Aluminium heeft bijna geen onderhoud nodig, heeft een goede isolatiewaarde en is inbraakveiling. Dit maakt ze ook vaak duurder dan houten kozijnen

Stalen kozijn

Een stalen kozijn heeft veel voordelen. Het materiaal enorm sterk, het is onderhoudsvrij, niet vatbaar voor roest en corrosie en kent een lange levensduur. Vaak worden stalen kozijnen voor binnendeuren voorzien van een speciale coating om roestvorming te voorkomen. Helaas zijn stalen kozijnen ook een dure optie. De prijs van staal is hoog, bewerken is moeilijker. Daarnaast is het gehorig en geleidt het koude en warmte beter dan andere materialen. 

Levensduur van kozijnen

De levensduur van deurkozijnen is afhankelijk van het materiaal dat ervoor gekozen is. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde levensduur van kozijnen binnenshuis en buitenshuis:

Binnenshuis:

  • Hardhout: 60-75 jaar
  • Kunststof: 50 jaar
  • Aluminium: 40 jaar
  • Zachthout: 15-25 jaar

Buitenshuis:

  • Kunststof: 50 jaar 
  • Hardhout: 50-75 jaar
  • Aluminium: 40 jaar
  • Zachthout: niet geschikt

HANDIGE TIPS

Tot slot nog wat handige tips bij het plaatsen van een deurkozijn:

  • Let op de regelgeving. Bij het veranderen van buitendeuren of deurkozijnen aan de buitenkant kunnen er speciale regels gelden. Controleer daarom altijd bij de gemeente wat wel en niet mogelijk is.
  • Kies voor deurkozijnen met certificering en keurmerken. Zo weet je zeker dat het houtop een duurzame en milieuvriendelijke manier gewonnen is. In het geval van houten deurkozijnen gaat het dan om een FSC- of PEFC-certificering.
  • Houd rekening met extra kosten zoals sloten, anti-inbraakstrips en ander deurbeslag. Door het toepassen van deze producten vergroot je onder andere de levensduur van de deurkozijnen en zorg je voor de juiste bescherming tegen inbraak. 
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dekker.
Deel dit artikel: