Voor de watertoevoer in een badkamer is de verbindingstechniek een belangrijk onderdeel. De leidingen en koppelingen worden achter wanden en tegels geïnstalleerd en moeten daarom duurzaam, veilig en betrouwbaar zijn. Naast de bekende koperen leidingen en koppelingen wordt ook veel gebruik gemaakt van de meerlagenbuis (MLC) en perskoppelingen.
De MLC bestaat uit een overlangs naadloos gelaste aluminium leiding met een binnen- en buitenlaag van hoge temperatuur bestendig polyethyleen. De lagen worden met elkaar verbonden via een tussenliggende hechtmiddellaag.
In een MLC komen de voordelen van kunststof en metalen leidingen samen:
- 100% zuurstofdicht
- Volledig corrosiebestendig
- Licht als een kunststofbuis
- Snel en veilig aan te sluiten, ook op radiatoren
- Ziet er esthetisch mooi uit
- Eenvoudig te buigen: ook bij lage temperaturen behoudt het materiaal zijn gebogen vorm
- Grote bestendigheid tegen druk en temperatuur
- Geluiddempend zoals een kunststofbuis
- Geringe lineaire uitzettingscoëfficiënt, zoals metaal
Tijdbesparende methode
Duurzame en veilige verbindingen met de MLC zijn snel met perskoppelingen te realiseren. Hierdoor hoeft er niet meer gelast of gesoldeerd te worden. In het Bouwmaat-assortiment zijn perskoppelingen van diverse leveranciers beschikbaar, we zoomen in op de gepatenteerde perskoppelingen van Uponor. Deze koppelingen zijn voorzien van een kleurcoderingssysteem. De gekleurde aanslagring vertegenwoordigt de diameter van de
koppeling en maakt daardoor de keuze tijdens de aankoop eenvoudiger. Bijkomend voordeel is dat wanneer deze op de MLC buis wordt geperst, de aanslagring loslaat waardoor gecontroleerd kan worden of de verbinding gelukt is. Daarnaast hoeft de leiding niet ontbraamd te worden. Alles bij elkaar leidt deze methode tot 30% tijdwinst ten opzichte van traditionele systemen.
Installeren van Uponor perskoppeling
Om een snelle en veilige persverbinding te realiseren zijn een aantal handelingen nodig. Volg de onderstaande stappen om het persproces perfect te laten verlopen tot 30% tijdwinst ten opzichte van traditionele systemen.
Stap 1 Afkorten meerlagenbuis
Gebruik voor het op maat knippen van leidingen tussen de 14 – 75 mm diameter een speciale kniptang. Het is belangrijk om de leiding door middel van een draaiende beweging, recht af te knippen.
Stap 2 Buigen van de meerlagenbuis
De leiding kan met de hand, samen met een buigveer, worden gebogen. Houd hierbij rekening dat de juiste radius wordt gekozen bij de desbetreffende buisdiameter. De leiding kan ook met een pijpenbuiger worden gebogen. Verhit de meerlagenbuis niet. Let bij installatie op dat de dat de leiding door warmte kan uitzetten.
Stap 3 Montage van uponor persfitting
Bekijk visueel of de leiding op de juiste wijze in de koppeling is geschoven. Dit is te zien doordat het venster geheel door de leiding is bedekt. Gebruik voor het persen van de koppeling op de leiding een hand- perstang of elektrische perstang. Zoals elke koppeling van 14 t/m 32 mm diameter een aparte kleur heeft, hebben de benodigde persbekken ook hun eigen kleur. Pers vervolgens de koppeling op de leiding.
Stap 4 Eindcontrole
Controleer of de aanslagringen los zitten en verwijder deze. Indien dit het geval is, is de verbinding veilig geperst. Doordat de aanslagring verwijderd is, is dit op korte afstand direct te zien.
Meer lezen
- Verlichting in de badkamer
- Kranen: spaarzaam met water
- Stappenplan elektrische vloerverwarming aanleggen in de badkamer
- Bouwmaat bouwt een badkamer
- Afkitten van een badkamer
- Inloopdouche maken in 4 stappen
- Sanitair adviseren voor jouw klant
- Hoe maak je een levensloopbestendige badkamer?
- Inloopdouche maken
- Soorten perskoppelingen uitgelegd
- Uponor S-Press PLUS: de perfecte persverbinding
Ik vind dit artikel: