Walther Dingemans van VDZ projecten kijkt wel een beetje vreemd op als hij door de juryleden van de Vakwerk Awards wordt uitgeroepen tot Vakambassadeur. Deze splinternieuwe prijs lijkt wel speciaal in het leven geroepen voor de Brabantse ondernemer. Niet alleen voelt Walther een enorme passie voor het vak en brengt hij dit over op de volgende generatie, hij doet dat op volledig duurzame wijze én met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
VDZ projecten is een kleinschalig bouwbedrijf dat zich volledig richt op duurzame projecten. Walther, zijn twee zoons en nog een team.lid bouwen en renoveren woningen voor klanten die willen vergroe.nen en minder willen betalen voor energie. VDZ projecten realiseert toekomstgerichte energiezuinige houtskeletbouwwoningen.
Duurzaam project
De renovatie van een jaren 60-woning in Bavel is een goed voorbeeld van zo’n duurzaam project. Zijn titel van Vakambassadeur heeft Walther aan deze renovatie te danken. Hij en zijn team hebben de woning volledig gestript en opnieuw opgebouwd. “Energieneutraal maken, was het uitgangspunt. Dat is natuurlijk eenvoudiger wanneer je een woning vanaf nul kunt opbouwen”, zegt Walther. “In dit geval was er een buitenschil en van binnenuit losten we alles op. Het Bouwbesluit rondom nieuwbouwwoningen schrijft voor dat de Rc-waarde van een vloer minimaal 3,5 moet zijn. Wij hebben een vloer gelegd met een Rc-waarde van 5,5. Dat geldt ook voor de gevel en het dak. De Rc-waarden liggen nu hoger dan het Bouwbesluit voorschrijft. De houtskelet-aanbouw van de woning hebben we bekleed via het GRADwood systeem, een circulair systeem met een blinde bevestiging. Daarnaast hebben we zonnepanelen en een warmtepomp geïnstalleerd.”
Energieneutraal gemaakt
Walther is trots op het resultaat. “Het feit dat je met een klein team in een tijdsbestek van een paar maanden een hele woning hebt kunnen aanpakken en energieneutraal hebt gemaakt, is best bijzonder.” Toch is het zeker niet het enige duurzame project dat hij de afgelopen jaren met succes heeft afgerond. Walther verkleint al jaren zijn ecologische voetafdruk en die van zijn klanten.
Groen hart
Zijn groene hart ontstond op de middelbare school. Daar kwam Walther in contact met milieuorganisaties als Greenpeace en hield de dreiging van kernwapens en kernenergie hem bezig. “De krakersrellen, zo’n jongen was ik”, legt hij uit. Vanaf 1989 werkt hij zelfstandig in de bouw. In de loop der jaren zette hij een groot, goedlopend bouwbedrijf op. “Mijn idealen liet ik even los. Op een gegeven moment had ik meer dan honderd mensen aan het werk. Alles draaide maar om één ding: kwantiteit. Het moest allemaal zo snel mogelijk, zo veel mogelijk en voor zo weinig mogelijk geld. Ik dacht helemaal niet na over de milieu-impact. Maar toen ik ouder werd en mijn kinderen minder afhankelijk van mij werden, kwam ik tot de conclusie dat ik niet gelukkig was met de dingen die ik deed. Ik heb mezelf in 2011 laten uitkopen. Twee jaar later ben ik met mijn zoon om tafel gaan zitten. We wilden een nieuw bouwbedrijf starten, maar dat moest dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.” Walther wilde alleen nog maar op milieuvriendelijke wijze ondernemen en uitsluitend ecologisch verantwoorde materialen gebruiken. “Het draait voor mij nu allemaal om het verkleinen van mijn CO2-footprint en de bewustwording bij consumenten daarvan.”
Ecologisch verantwoorde producten
Vooral aan dat laatste, bewustwording, wil Walther werken. Helemaal alleen kan hij de planeet tenslotte niet redden. “Steenwolisolatieplaten kent iedereen”, legt hij uit. “Maar houtvezelplaten, die ik gebruik en veel duurzamer zijn, zie je niet in de schappen bij de bouwmarkt. Ze kunnen vaak wel besteld worden, maar dan moet je dat als consument maar net weten. Nederlanders worden continu overstelpt met allerlei petrochemische producten. Zo worden ze negatief beïnvloed in hun keuze om ecologisch verantwoorde producten te kopen.” Walther stoort zich ook aan het feit dat steenwol en glaswol in de markt worden gezet als duurzame producten. “Als je alleen al kijkt naar de productie ervan, bedenk eens hoeveel CO2 er tijdens dat proces vrijkomt. Men kan wel zeggen dat het van gerecycled materiaal is gemaakt en dat de energie met zonnepanelen is opgewekt, maar die zonnepanelen moeten ook geproduceerd worden. Houtvezel komt van bomen die geplant zijn en na tien of vijftien jaar geoogst worden. Van die bomen hebben we al die tijd profijt, omdat ze zuurstof geven die we nodig hebben om te kunnen leven. Bovendien hebben ze een gigantische opslag van CO2. Én, zeker niet onbelangrijk, houtvezel isoleert ook nog eens als de beste.”
Leefklimaat en comfort
Walther hoopt als Vakambassadeur een verschil te kunnen maken. “Ik zou niets liever willen dan dat de Nederlandse consument weet op wat voor manieren je allemaal kunt bouwen en waarom duurzaamheid beter is voor het leefklimaat en het comfort. Er kleven ontzettend veel voordelen aan ecologisch bouwen. Als Vakambassadeur wil ik dat graag aankaarten.”
Erkenning voor vakwerk
Walther is trots op zijn nieuw verworven titel van Vakambassadeur. “Heel leuk voor mijn team om dit te ervaren”, reageert hij. “Sowieso ben ik zeer te spreken over de Vakwerk Awards. Vaak beseffen klanten niet wat je als professional allemaal doet. Ze zijn wel blij met het resultaat, maar zien niet wat daar allemaal bij komt kijken. Met deze awards krijgen we wel die erkenning. Heel belangrijk.”
Ik vind dit artikel: